Jak na bolesti nohou? Barefoot obuv může pomoci.

Jak na bolesti nohou? Barefooty mohou pomoci.

 

DSC00992pr-2web

 

 

Trápí Vás bolesti nohou při chůzi, po delším stání nebo dokonce i v klidu v noci, když jenom ležíte? Bolesti nohou patří mezi velmi časté obtíže, se kterými se v průběhu života setká velká část naší populace. Příčiny mohou být jak vážné (žilního nebo neurologického původu, kde je vždy důležité se poradit s lékařem), tak relativně banální (svalové přetížení). Zároveň mohou být velmi rozmanitého charakteru – někdo pociťuje bolesti v oblasti palce, plosky nebo paty, jiné trápí obecně bolesti od kolen dolů a v oblasti lýtek. Dobrou zprávou je, že ve většině případů se jedná o funkční svalovou příčinu způsobenou našimi špatnými návyky, tudíž se to dá řešit.

Na vině může být dlouhé stání v práci, nadměrné přetěžování při sportu, nadváha, ploché nohy a zejména pak špatná obuv, která nerespektuje tvar nohy a nepodporuje správné fungování svalů. Ať už je ve Vašem případě příčina jakákoliv, následkem funkčních obtíží je oslabení svalů a vazů v oblasti nohy, špatné postavení kotníků, kolen, případně i kyčlí, ploché nohy nebo deformace prstů a palce.

 mceclip0-18

Jaké je řešení?

Zcela zásadní je začít výběrem správné obuvi! Správná bota má dostatečně širokou špičku pro vaše prsty, nemá podpatek, je ohebná a má tenkou podrážku pro lepší vnímání terénu. Dává tak Vašim nohám prostor pro jejich přirozenou funkci. A přesně tyto parametry splňují barefoot boty, které se tak mohou stát řešením Vašich problémů s nohami.

Vědomá chůze v barefootech už ze své podstaty "probouzí" svaly plosky, zpevňuje vazy v chodidle, čímž ho vrací do své přirozené polohy a pomáhá držet tvar klenbě. Silný a pružný odraz od prstů dodává na ekonomičnosti pohybu a šetří tak energii nejen našim nohám, ale i nám samotným.

Přirozená chůze v barefoot botách navíc nepracuje pouze s nohou, ale zapojuje celé tělo. Možná už tušíte, že společně s napřímením těla a posílením svalů plosky je možné docílit zmírnění nebo odstranění bolestí v oblastech, kde bychom to úplně nečekali. Měkké došlapování tlumí dopady již v oblasti nohy a nepřenáší je na naše kolena nebo kyčle. Chůze bez podpatku šetří bedra. Napřímením těla se přirozeně aktivuje hluboké břišní svalstvo a pánevní dno. Benefitů pro vás a vaši zdravou chůzi je bezesporu mnoho, takže začněte s přechodem na barefoot obuv hned teď. Ke každému páru barefootové obuvi si můžete zdarma objednat na eshopu také náš návod, jak si užít co nejvíce benefitů "bosého" chození.


Screen-Shot-2022-09-01-at-2.53.49-PMweb