Barefooty a zdraví žen


Těhotenství je krásné i náročné období, a to především ve třetím trimestru, kdy se téměř každá žena potýká s oteklými nohami, bolavými zády a obtížnějším dýcháním. Jednou z možností, jak svému tělu ulevit, je nošení barefootů. Tahle obuv ovšem může ženskému zdraví prospět i v průběhu celého života. Jak? Pojďte se na to podívat.

 

Ženské zdraví a nošení barefootů. Aneb proč je tahle obuv prospěšná nejen v těhotenství


U klasické obuvi se často setkáváme s tím, že se noha musí přizpůsobit botě a ne naopak. Kvůli tomu jsou naše chodidla stísněná, deformovaná a někdy dokonce opatřená otlaky či puchýři. Právě proto je vhodné nosit obuv s širší špičkou poskytující dostatek prostoru pro přirozený pohyb prstů, která celkově respektuje přirozený tvar chodidla.

Nohy těhotných žen pak potřebují prostor ještě více. V průběhu těhotenství totiž dochází k postupnému zvětšení nohy, které je způsobeno vyšší váhou těla. Nožní klenba se tak stává nižší a zploštělejší, a chodidlo širší a delší. K tomu ještě přidejte otoky nohou a je jasné, že těhotné ženy ocení spíše pohodlí než trendy boty.


Barefoot boty VELIK 2.0 White-WhiteNa slip-on barefoot teniskách oceníte nejen pohodlí, ale také jejich snadné nazouvání. 

Správná obuv = benefit pro celé tělo ❤️

Při nošení bot, které nepodporují přirozený tvar nohou, se velmi často připravujeme o stabilní oporu našich chodidel. Pokud jsou totiž naše prsty v botě sevřené a noha stísněná až zdeformovaná, trpí tím celé tělo. Dochází například k poklesu a posunu pánve, ramen a posazení hrudníku směrem k žaludku. Nošení barefoot obuvi dá ovšem prstům prostor, který potřebují, aktivuje svaly, správně rozloží naší celkovou váhu a celé tělo se přirozeně narovná.

Stabilní a jistá chůze

V těhotenství se ženám mění umístění těžiště těla, styl chůze a vzhledem k rostoucímu bříšku i výhled pod nohy. Z toho důvodu může být někdy těžké udržet správnou rovnováhu a stabilitu. V tomto období navíc tělo produkuje hormon relaxin, který způsobuje uvolnění pohybového aparátu, včetně kotníků, které se mohou jevit trochu “povolené”. Právě proto je pohodlná obuv a jistota při každém kroku v těhotenství opravdu důležitá. A to nejen v něm.

Pokud nosíte nevhodnou obuv, například se silnou pevnou podrážkou, připravujete se o kontakt s povrchem. Proto vám může i drobný kamínek, na který došlápnete, doslova rozhodit rovnováhu. Při nošení barefoot bot s tenkou, ideálně protiskluzovou podrážkou vnímáte terén mnohem přesněji a citlivěji. Díky tomu zlepšíte držení těla a posílíte své svaly.

kolda-new
Barefooty můžou být i krásné a stylové. Třeba naše modely...


Zdravé pánevní dno

Co je to vlastně pánevní dno? Jedná se o skupinu svalů a tkání ve tvaru “misky” v naší pánvi, která poskytuje podporu orgánům v břiše, včetně močového měchýře a dělohy. Proto by se o zdraví pánevního dna měly zajímat opravdu všechny ženy. Pokud je totiž naše pánevní dno příliš stažené, nebo je v něm nějaká blokáda, může způsobovat bolestivou menstruaci nebo pohlavní styk. Správně uvolněné pánevní dno pak zvyšuje možnost otěhotnění, a také zmírnění porodních bolestí.

Největší napětí a blokace pánevního dna si přivozujeme nošením bot na vysokých podpatcích. Podpatky totiž přispívají k posunu těžiště těla, což vede ke změně postavení pánve a k přetížení svalů a tkání pánevního dna.

Jak poznat obuv, která nám nesvědčí

Možná si říkáte, že máte spoustu pohodlných bot (např. tenisky, balerínky nebo žabky), které mají rovnou podrážku a chůze v nich je bez problému. Zkuste se na ně podívat pečlivěji, respektive na vaše nohy po chůzi v těchto botách. Správná obuv by vám neměla způsobovat nikde otlaky a už vůbec ne puchýře. Nejkritičtějšími místy jsou v tomto směru - prsty na nohou, paty, oblast Achilovky, a v případě balerínek oblast kolem jejich vykrojení. Zajímavým testem pro vás pak může být malý pokus, kdy jeden týden budete chodit pouze v barefootech a potom si zkusíte obout vaši standardní obuv. Jaký to asi bude pocit?

Obuv, která není vhodná pro vaše nohy

Boty, které jsou pro naše nohy nejméně vhodné:

  • Vysoké platformy - Kvůli této obuvi ztrácíme přirozený kontakt s povrchem. I drobná nerovnost tak může způsobit rozhození rovnováhy, pád nebo dokonce zranění. Není proto divu, že tyto boty byly dokonce vyhlášeny jako nejnebezpečnější (ve smyslu způsobených zranění při chůzi).

  • Boty s úzkou špičkou - Úzká špička deformuje přirozený tvar chodidla a nohu dostává do nepříjemného sevření. Výsledkem jsou nejen otlaky, ale případně i bolesti zad, hlavy a další nepříjemnosti.

  • Boty na podpatku - U žen velmi oblíbené, ale našim chodidlům až takovou radost neudělají. Boty s vysokými podpatky naše nohy dostávají do velmi nepřirozené pozice, a stejně jako boty s úzkou špičkou mají poněkud negativní vliv nejen na náš pohybový aparát.

  • Žabky - Ideální na pláž, ale coby běžnou obuv byste žabky nosit neměli. Proč? Jejich nošení totiž může způsobovat bolesti kotníků a zad. Podle několika výzkumů lidé při nošení žabek mění přirozený rytmus své chůze, a navíc svými prsty na nohou svírají část, která drží botu na noze, takže pohodlí při dlouhodobém nošení žabek nehrozí.

 

Netvrdíme, že musíte automaticky vyházet všechny boty, které jste doposud nosili, ale ty výše zmíněné by určitě neměli být každodenní součástí vašich outfitů a obouvat byste je měli spíše výjimečně.

Zkuste si pořídit jeden pár barefootů a uvidíte, co na tu změnu budou vaše nohy říkat. Pro jarní sezónu tady máme například skvělý model.

kolda-new-2
Barefoot boty KOLDA 2.0 Light Grey-White